Izbira Urednika

Dugong

dolgoplavutni sesalec detekcije siren. . Dolžina je ponavadi do 3 m živi ob obali vzhodni Afriki, Južni Aziji, na Moluccas, na Filipinih in Malajski otoke, Novo Gvinejo in Avstralijo; vstopi v usta reka. So majhne. V rdeči knjigi IUCN.

* * * DYUGONDYUGON (Dugong dugon), vodni sesalec mrežnice sirenidae ( cm. SIRENA (vodni sesalci)), edini predstavnik družine dugongov (Dugongidae). Skupno na obalnih območjih indijski (iz Južne Afrike do Rdečega morja in vzdolž obale Azije) in zahodnem Pacifiku (od Japonske do Avstralije) oceanov.

odrasle živali dosegajo dolžino 2, 5-4 m pri teži 250-400 kg (glede na druge podatke - do 1 tone). Glavne značilnosti biologije so značilne za sireno. Zunanji dugongi V nasprotju z drugimi predstavniki reda - krav ( cm morske krave.) - je razcepljen zgornja ustnica in prisotnost izrezov na repne plavuti.

Kot rastlinojede živali, dugongi običajno hranijo na globini 1-5 metrov, kjer je "paše" med morsko travo ležišč. Med premikanjem pri hitrosti okoli 10 km / h. Pod vodo običajno ostanejo 1-3 minute. Več ali manj sedel.

Raje ostanejo v skupinah, katerih velikost bi lahko prej dosegla več sto oseb. Zaradi splošnega zmanjšanja števila, zdaj dongong skupine običajno ne vsebujejo več kot 10 ciljev.

Te živali so vedno služile kot predmet ribolova - zaradi okusnega mesa, veliko maščobe in enostavnosti lova z njimi. Trenutno je njihovo število zelo majhno in Dugong je vključen v mednarodno rdečo knjigo s statusom ranljivih vrst.

Enciklopedijski slovar. 2009.

arrow